Kuřecí maso v našem jídelníčku

Kuřecí maso je považováno za nejstravitelnější ze všech druhů drůbežího masa a jeho spotřeba roste. Je častěji zařazováno do jídelníčků při hromadném stravování dětí, nebo třeba při dietním stravování v nemocniční péči. Jeho stravitelnost ale závisí na způsobu tepelného zpracování a celkové kulinární úpravě. Nejlépe je stravitelné maso vařené a dušené. Pečením se stravitelnost již snižuje a za nejproblematičtější běžnou úpravu lze považovat smažení kuřecího masa. Kuřecí maso obsahuje hodně bílkovin a málo tuku. Kontrolujeme-li si pečlivě denní příjem tuku ze zdravotních důvodů, můžeme preferovat pro přípravu jídel kuřecí prsa. Ta se také nejlépe hodí pro redukční dietu.

Základní výživové údaje na 100 g*

Průměrné

Kuřecí maso

Kuřecí maso

Kuřecí prsa

Kuřecí stehna

hodnoty

pečené

vařené

       (s kůží)

(bez kosti, s kůží)

Energie

694 kJ/166 kcal

1066 kJ/257 kcal

607 kJ/145 kcal

723 kJ/173 kcal

Tuky

9,6 g

20,3 g

6,2 g

11,2 g

Sacharidy

0 g

0 g

0 g

0 g

Bílkoviny

19,9 g

18,5 g

22,2 g

18,2 g

Voda

69,4 g

60 g

70,4 g

69,5 g

* Zdroj: Potravina.cz

Kvalitu kuřecího masa ovlivňuje celá řada faktorů. Často jsou pomíjeny vlastnosti organoleptické (barva, chuť a vůně). Ty ovlivňuje jak druh chovaného zvířete a způsob krmení a pastvy, tak také věk, pohlaví nebo typ svaloviny určité části kuřecího těla. Svoji roli hraje i způsob porážky a chlazení a průběh postmortálních změn. Přesto většinou hlavní senzorické rozdíly ve velkochovech závisí na rychlosti výkrmu. 

Kuřecí tuk a obecně drůbeží, obsahuje více esenciálních mastných kyselin než tuk velkých jatečných zvířat. Kuřecí maso je velmi dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a minerálních látek jako je zejména draslík, železo a zinek. Může být rovněž dobrým zdrojem stopových prvků jako je selen či měď. I zde hraje důležitou roli způsob krmení a pastvy.

 

Doporučujeme:

Kuřecí maso