Pitný režim při redukční dietě

Dostatečný příjem vody při redukční dietě je velmi důležitý pro urychlení látkové výměny a pro dosažení optimálního váhového úbytku. Je proto vhodné denně vypít asi 1,5-2,0 l tekutin, zejména ve formě obyčejné vody. Jednoduchým signálem, který upozorňuje na nedostatečný příjem vody  během dne může být barva moči, která by měla být světle zlatožlutá. 

Příjem tekutin je možné krýt částečně slabým pravým čajem nebo slabou kávou, pokud je snášíte a nezakázal vám je lékař. Vhodným nápojem jsou také slabé bylinné čaje. Ovocným čajům, které obsahují sušené ovoce se raději vyhněte. Vyhněte se zpočátku také náhražkám kávy, i když se zdá obsah sacharidů v nich malý a sacharidy jsou v nich zastoupeny většinou maltodextrinem či škrobem.

Je možné použít přípravek PARAKÁVA.

V horkém počasí a při zvýšených ztrátách během fyzické zátěže je třeba příjem vody přiměřeně navýšit. Zvýšené ztráty vody mohou způsobit i špatně klimatizované místnosti s nižší vlhkostí vzduchu. Sycené vody oxidem uhličitým je vhodné pít jen občas, pokud máte během dne problém vypít dostatečné množství tekutin. Popíjíme-li vodu obsahující oxid uhličitý pomalu, dochází ke zvýšené tvorbě slin. To může následně vyvolat pocit hladu. Perlivé vody mají močopudný účinek a zvyšují tedy vylučování vody.  Na druhé straně mohou urychlit látkovou výměnu. Zdravé osoby, které trpí nadýmáním, poruchami trávení či překyselením žaludku by se jim měli vyhnout.

Zvýšená potřeba vody nastává i při vysokém příjmu bílkovin a kuchyňské soli. Ani při redukční dietě není k jejich vysokému příjmu důvod a je dobré se držet doporučení odborníků pro celkový denní příjem.

Voda