Tuky v redukční dietě

I při redukční dietě je důležité zařadit do jídelníčku nezbytné množství dobře stravitelného tuku jako je například tuk mléčný.  Měli bychom dbát ale na to, aby strava obsahovala, podobně jako potravinářské výrobky určené k náhradě jídla při regulaci hmotnosti, dostatečné množství tuků nenasycených. Zejména těch, které si organismus nedokáže vytvořit a které jsou nutné pro tvorbu důležitých látek v našem těle. Patří mezi ně kyselina linolová (Ω‑6) a kyselina α-linolenová (Ω‑3). Z linolenové kyseliny mohou v těle vzniknout vedle eikosanoidů i známé mastné kyseliny EPA a DHA.

Z kyseliny linolové se vytvářejí důležité mastné kyseliny jako je zejména kyselina arachidonová, ze které pak dále vznikají také eikosanoidy označované jako prostaglandiny,  prostacykliny, tromboxany, či leukotrieny. Ty mají celou řadu účinků. Ovlivňují například srážení krve, regulaci krevního tlaku, zánětlivé reakce i třeba děložní svalovinu. Výtečným zdrojem kyseliny linolové je řepkový a slunečnicový olej. Z méně u nás používaných pak olej světlicový, který obsahují i tyčinky Guareta, lej sójový, či olej z kukuřičných klíčků. Zejména řepkový (kanolový) olej bychom mohli do naší stravy zařazovat více. Výborně se hodí pro lidskou výživu, chceme-li skutečně respektovat výživová doporučení odborníků. Obsahuje také kyselinu α-linolenovou a jeho složení mastných kyselin je celkově velmi výhodné. Řepkový olej již neobsahuje problematickou erukovou kyselinu, díky novým kultivarům a je výborným zdrojem mastných kyselin které ve vhodném množství našemu zdraví prospívají. Je doporučováno, aby se příjem nasycených tuků pohyboval jen okolo 10 % z celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. 15-20% by měly tedy tvořit tuky nenasycené.

Velmi omezeně bychom měli přijímat i trans-nenasycené izomery mastných kyselin, které pravděpodobně podporují některé rizikové faktory více, než převážná většina nasycených mastných kyselin. Jejich obsah v potravinách je nyní velmi sledován a zvýšený příjem v naší stravě v minulosti souvisel zejména s technologií výroby ztužených tuků i podporou jejich spotřeby.

Celkový denní příjem tuku v redukční dietě (asi 30 g za den) a ostatních hlavních živin, které jsou zdrojem energie je možné snadno kontrolovat na www.potravina.cz.

Tuky