Mohou nás ochránit jódové tablety proti negativnímu působení radiace způsobené výbuchem jaderné bomby či havárií jaderné elektrárny?

Jódové tablety s obsahem jodidu draselného se předepisují zejména pacientům k prevenci strumy (zduření štítné žlázy) při nedostatku jódu v potravě. Předepisují se někdy také v období těhotenství, kdy je potřeba jodu vyšší. S nedostatečným příjmem jódu se setkáváme čím dál tím méně díky cílenému jódování soli.

Vysoký příjem jódu může způsobit i velmi závažné poruchy funkce štítné žlázy, která je mimořádně důležitá pro látkovou výměnu a její regulaci. Při výbuchu jaderné bomby či jaderné havárii vzniká velké množství radioizotopů. Uvádí se, že okolo 80. Mezi ně patří zejména cesium 137, stroncium 90, ale a také jód 131. Jód 131 může natrvalo poškodit štítnou žlázu či způsobit nádory štítné žlázy, jestliže je koncentrace jódu 131 v ovzduší velmi vysoká.

Snadno se totiž dostává do trávicího traktu a dýchacích cest. Také je snadno vychytáván štítnou žlázou a nahrazuje tak jód, který běžně získáme z potravy.  Zvýšený příjem jódu v tabletách brání vychytávání jódu 131 štítnou žlázou, který je následně vyloučen. Jeho biologický poločas je okolo 8 dní. Užívání tablet s jodidem draselným může mít svůj smysl, jestliže je volena správná dávka ve správný čas. Je nutné ale zdůraznit, že žádné další preventivní účinky toto užívání nemá a při těchto krizových situacích je třeba se soustředit na výrazně komplexnější opatření. 

Jódové tablety by se měly užívat v těchto extrémních případech jen na vyzvání správního orgánu prostřednictvím medií.

Jodove tablety