Ovoce a redukční dieta

Je určitě velká škoda si nyní odepřít čerstvé ovoce, které zraje všude kolem nás. Nezapomeňte však, že je vydatným zdrojem cukrů a energie. Pokud jste se rozhodli v této době redukovat váhu, ovoci se raději vyhněte, aby vaše úsilí nevyšlo naprázdno.

Obsah cukrů se v různých druzích ovoce liší. Může se také významně lišit u jednotlivých odrůd. Závisí také na původu ovoce a jeho zralosti. Údaje v různých kalorických tabulkách jsou tedy spíše orientační a skutečné hodnoty se mohou běžně lišit o několik gramů na 100 g hmotnosti příslušného ovoce. Jednotlivé druhy mají i rozdílný glykemický index, který závisí také na výše uvedených faktorech. Například u jablek můžeme očekávat GI okolo 40 a u hroznového vína okolo 50 a více.

Využitelnost cukrů z ovoce je velmi dobrá a hodnota glykemického indexu je ovlivněna zejména obsahem vlákniny a obsahem fruktózy. Fruktóza se musí v organismu přeměnit na glukózu a z tohoto důvodu je nárůst hladiny krevního cukru po jídle zpomalen.  Tím vyvolává i výrazně nižší sekreci insulinu.  Obsah glukózy a fruktózy se výrazně liší a těžko se dá odhadnout co bude právě převažovat. Chemické analýzy jsou nutné.

Zpomalit nárůst hladiny krevního cukru po jídle můžeme některými rozpustnými vlákninami, které budeme užívat během jídla bohatého na sacharidy.

Pro tyto účely je bezkonkurenčním přípravkem  Guareta Metabolic. Tabletka se rozpustí v 200 ml vody a vypije se ihned po jejím rozpuštění. Je to výborný doplněk stravy nejen při redukční dietě, ale také při problémech se zvýšenou hladinou krevních tuků a cholesterolu.

Je však třeba dodržovat určitá pravidla při stravování, aby byly výsledky co nejlepší a měly pozitivní vliv na zdraví.

Ovoce