Mléko v našem jídelníčku

V současné době si můžeme v potravinářské síti vybrat rozmanitou paletu mléčných výrobků. Samotné kravské mléko se bohužel používá stalé více jako potravinářská ingredience než nápoj ke každodennímu pití v přiměřeném množství. Mléko však není nápoj v pravém smyslu slova, ale vysoce hodnotná potravina pro lidskou výživu, která obsahuje ve vhodném poměru a množství dobře stravitelné tuky, bílkoviny i cukry.

 

Průměrné výživové údaje na 100 ml

 

 

 

 

 

MLÉKO

Odstředěné

Polotučné

Plnotučné

kJ

160

193

265

kcal

38

46

63

Tuky

0,5 g

1,5 g

3,4 g

Sacharidy

4,9 g

4,8 g

4,8 g

Vláknina

0 g

0 g

0 g

Bílkoviny

3,4 g

3,3 g

3,3 g

Sůl

0,1 g

0 g

0 g

Zdroj: potravina.cz

 

Tuky jsou v mléce emulgovány a na povrchu tukových kuliček se nachází další důležité látky jako třeba fosfolipidy či steroly. Složení mastných kyselin mléčného tuku ovlivňuje celá řada faktorů. Zejména však způsob krmení.  Převážná část mastných kyselin patří mezi kyseliny s krátkým či středním řetězcem, a proto jsou snadno využity „portální cestou“ a nezatěžují tak lymfatický systém.

 

Ze sacharidů mléko obsahuje převážně laktózu, která hraje zvláštní biologickou úlohu při výživě mláďat. Laktóza má příznivý vliv na střevní mikrobiotu a podporuje vstřebávání vápníku. Je prospěšná i pro další biochemické pochody v trávicím ústrojí.

 

Mléčné bílkoviny jsou složeny zejména ze dvou složek. 80% tvoří kasein a 20% syrovátkové bílkoviny.  Na kasein jsou navázané důležité minerální látky, jako je vápník a hořčík.  V mléčných bílkovinách jsou zastoupeny všechny aminokyseliny včetně vysokého obsahu těch esenciálních.  Jejich složení závisí například na laktačním stádiu dojnic, plemenu, a nebo roční době.

 

Mléko je rovněž významným zdrojem různých biologicky aktivních látek, vitaminů či minerálních látek. Je jedinečným zdrojem vápníku! Použijeme-li při redukční dietě mléko odtučněné, které obsahuje 0,5 g tuku na 100 ml, obsah vápníku je stejný oproti mléku plnotučnému. Na obsah vápníku nemají vliv technologické postupy, které se zpracováním mléka souvisí. To platí i o mléčném cukru - laktóze. Při přípravě pudinků Guareta® používáme 200 ml nízkotučného mléka, které obsahuje asi 250 mg vápníku. Každodenní pití přiměřeného množství mléka pomáhá udržovat normální váhu.

 

Protože v řadě případů lidé konzumují výrazně více tuku než je ze zdravotního hlediska vhodné, může mít smysl volit konkrétní typ mléka podle obsahu tuku. Celkový denní příjem tuku můžeme i tímto způsobem snížit, aniž bychom to v řadě případů poznali na chuti pokrmů. Snadněji se dá ale ušetřit na příjmu živočišného tuku omezením konzumace tavených či tučných sýrů, různých pomazánek a také masa s  větším obsahem tuku. Některé osoby s vrozenou poruchou látkové výměny tuků však musí mnohem pečlivěji zvažovat, jaké pokrmy s obsahem tuku do jídelníčku zařadí, aby se mohli dožít pokročilého věku.

 

Doporučujeme vyzkoušet: