Vláknina při redukční dietě

Vláknina v naší stravě či v doplňcích stravy je zastoupena velmi rozmanitou skupinou polysacharidů.  Jednotlivé polysacharidy se liší navzájem svým chováním vůči vodě i dalšími fyzikálně-chemickými vlastnostmi.

Rozdílný je také jejich osud a chování v trávicím ústrojí. Vlákniny, které vytvářejí s vodou gelovité viskózní neboli vazké roztoky, chrání sliznici trávicího ústrojí. Vytvářejí více či méně prostupnou bariéru uvnitř i na povrchu trávené potravy i na samotné střevní sliznici. To vede k tendenci pozvolnějšího trávení živin, protože strava není tak dobře dostupná pro trávicí enzymy. Vlákniny s velkou pravděpodobností plní i ochrannou funkci tím, že omezují působení alergizujících, dráždivých a toxických látek na sliznici žaludku a střev. Proto snižují riziko vzniku různých zdravotních obtíží. Ty, které nazýváme prebiotika dokáže střevní mikrobiota štěpit a částečně využít pro svůj růst. Látky, které během tohoto procesu vznikají, podporují střevní imunitní systém. Zvýšený počet střevních bakterií napomáhá trávení a zvětšuje střevní obsah. To má příznivý vliv na pohyb střev a vyprazdňování. Střevní obsah zvětšuje hlavně nerozpustná celulóza a některé gelotvorné vlákniny, které nejsou běžnou součástí našeho jídelníčku a můžeme si je koupit jako doplňky stravy. Patří mezi ně například galaktomannany, glukomannany, některé β‑glukany, či arabinoxylany psyllia.

Také vláknina v přípravcích redukční diety k náhradě stravy má jiné zastoupení jednotlivých druhů, než běžný jídelníček. Pomáhá zlepšit texturu pokrmů (je tedy přídatnou látkou - tzv.éčkem), zvětšuje jejich objem a zvyšuje pocit nasycení. Během redukční diety je dobré přidávat do jídelníčku vlákninu formou doplňku stravy tak, aby se dosáhlo celkového příjmu vlákniny 15 - 30 gramů za den.

Celkový příjem vlákniny a její sloužení je ale třeba volit individuálně. Užívání vhodné vlákniny formou doplňku stravy při redukční dietě v dostatečné dávce zpomaluje trávicí pochody, zklidňuje trávicí ústrojí a přispívá k pravidelnému vyprazdňování. Dostatečný příjem vlákniny pomáhá také skromný jídelníček snáze zvládnout. Zejména pak na počátku dietního režimu.

Při redukční dietě doporučujeme užívat přípravek Guareta® prášek s obsahem galaktomanannu 30 minut před každým pokrmem. Prášek se rozmíchá ve vodě dle návodu a ihned vypije. Alternativou je Guareta® SuperSlim tobolky s obsahem glukomannanu. Tobolky se také užívají 30 minut před každým jídlem a zapijí alespoň 200 ml vody. Mezi jídly cca v 10.00 a 15.00 hod je pak vhodné užívat tablety Guareta® EasySlim (směs vláknin) - dvě tablety za den.  Tablety se nechají rozplynout v ústech a zapijí dle potřeby a chuti. 

Vlaknina